onsdag 16 november 2022

Keramikkurs.

Började på keramikkurs i våras och har sedan fortsatt att gå på nya kurser.  Vår söndagsgrupp består av vana duktiga personer. Själv har jag inte pysslat med lera på väldigt många år. Då upphörde kursen och de hade svårt att få tag på någon lärare, men så fick jag reda på att det fanns kurser igen. Har stått i kö under pandemin och kunde börja på våren.  Kursledaren är duktig och vi har det riktigt trivsamt.


Vi har provat olika tekniker, och på söndag var det dags för Raku bränning av föremål som vi hade gjort för några veckor sedan. Vi började med att glasera föremålen och åkte sedan till kursledaren där hon har en tunna för ändamålet. Grejerna placerades i botten av tunnan, ett lock på och en gasolbrännare, värmde upp ugnen. Då de var klara fick vi plocka upp våra föremål.

Med en lång tång gick det bra, trots att det var ganska varmt , föremålen lades i en låda med spån, där fick de ligga och svalna.
När föremålen hade svalnat var det bara att plocka fram dem från sågspånen, de var fortfarande varma.
Vi valde mellan vit och turkos glasyr, alla ser lite blåaktiga ut på bilden ovan, det var den turkosa glasyren.
När de svalnat tvättade vi bort sot och smuts, då är de inte lika turkosa men de skiftar i blått och turkos.
Den vita glasyren blev också fin, man ser lite krackeleringar i leran, som blev en fin effekt. En riktigt kul dag!

2 kommentarer:

 1. Älskar att rakubränna! Men tyvärr har jag inte fortsatt med keramiken sen vi flyttade hit. Och här där det kryllar av keramiker.....
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Det var en kul upplevelse, och keramikkursen är riktigt skoj.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera